Beograd, Makenzijeva 44, 011/7700050, 060/3033623, 060/3033624

amostravelbeograd@gmail.com; Ponedeljak - petak: 09h - 20h, subota: 09h-15h

Kalitea

* Prilikom pisanja ovog teksta korišćen je materijal iz specijalizovanog vodiča za Grčku www.grckanadlanu.rs i deo koji se odnosi na plaže i naselja na poluostrvu Kasandra www.grckanadlanu.rs/kopnena-grcka/halkidiki-kasandra-i-solunski-zaliv. U pomenutom vodiču možete saznati mnoštvo korisnih informacija o Grčkoj i detaljno se upoznati sa najlepšim plažama i selima kao i najvažnijim znamenitostima u pojedinim delovima Grčke.

GPS koordinate mesta: 40.07498463790015N 23.448429107666016E

Izgrađeno u središtu poluostrva Kasandra, na njegovoj istočnoj strani, Kalitea (Kallithea, Καλλιθέα) je kosmopolitsko turističko naselje, vrlo popularno u letnjim mesecima.

Kalitea je poznata po najboljem noćnom životu na Halkidikiju, sa mnoštvom klubova i barova na plaži, odnosno diskoteka van naselja, pa veliki broj mladih baš ovde provodi leto.

Udaljena 84 kilometara južno od Soluna, Kalitea se nalazi na putu ka Haniotiju od koga je udaljena nešto malo manje od 16 kilometara. Prelepo mestašce Afitos na severu udaljeno je 3 km, dok je naselje Kriopigi na jugu na svega 5 kilometara. Kalitea je i mesto iz koga polazi put za zapadnu obalu Kasandre, pa je glavni grad ovog poluostrva, Kasandria, udaljena 4,5 km, a letovalište Siviri 9 kilometara.

Kalitea ima oko 800 stanovnika koji se pretežno bave turizmom, dok ga višestruko veći broj turista posećuje u toku leta. To je moderan centar, sedište istoimenog okruga, koji krase veliki hoteli i tradicionalne kuće, prodavnice suvenira, taverne i restorani, a može se pohvaliti i značajnim arheološkim nalazištima. Zaštitni znak mesta je park sa prelepim vidikovcem, odakle počinju stepenice koje vode do plaže. Tim putem se izlazi na hotel Amon Zeus koji ima i verovatno najlepšu plažu u mestu.

Smeštena na istočnoj strani Kasandre, Kalitea je okrenuta ka Sitoniji i izlazi na zaliv Toroneos. Plaža ispred naselja je dobro organizovana i među najposećenijim je na Halkidikiju. Kristalno čista, plava voda i bujna zelena pozadina stvaraju lepo okruženje za odrasle i decu. Kalitea plaža je sa zlatnim peskom, velikim suncobranima, ležaljkama i različitim turističkim sadržajima, a blizina naselja čini je lako dostupnom. U stvari, mnogi turisti će upravo najveću zamerku imati na čuvenih 105 stepenika kojim se dolazi do plaže, odnosno vraća nazad do naselja. Postoji i manje naporan, ali duži zaobilazni put kojim se stiže pravo do centra.

Osim što je veoma čista, plaža je poznata i po nestvarno toploj, čistoj vodi i dugom plićaku.

Upravo zbog činjenice da dubina vode postepeno raste i da do duboke vode treba dosta ići, savršena je za bezbrižan boravak porodica sa malom decom. Duž plaže pružaju su taverne i beach barovi pa je posetiocima na raspolaganju osveženje u vidu poznatog frapea, koktela, sokova i piva. Pomenuta plaža ispred hotela Amon Zevs je možda i najbolji izbor, posebno zbog hlada koji hotel pravi, ali su odličan izbor i plaže sa leve i desne strane. Na kraju, za mnoge će ova plaža i naselje biti dobar izbor zbog činjenice da ovde ima daleko manje Srba nego u poznatijim mestima južno odavde.

Pored činjenice da turisti ovde dolaze da uživaju u lepim plažama, Kalitea je poznata i po jedinstvenim arheološkim nalazištima.

Posetioci blizu najpoznatijeg hotela mogu videti arheološke ostatke hrama posvećenog Zevsu Amonu (po kome je hotel dobio ime), izgrađenog oko IV veka pre nove ere. Još jedna znamenitost je svetilište posvećeno bogu Dionisu i Nimfama, isklesano u stenovitoj pećini, iz VIII veka pre nove ere.

Tu je i crkva Svetog Pantelejmona, ukrašena prelepim muralima, izgrađena oko 1865. godine.

Kao i veliki broj naselja na Halkidikiju i Kaliteu su osnovali 1922. godine izbegli Grci iz Male Azije, a pre toga je ovde bio metoh u vlasništvu ruske crkve sa Svete Gore. Novo naselje nazvali su Nea Maltepe, po njihovom selu na Mramornom moru u Turskoj, a stanovništvo se pretežno bavilo poljoprivredom i stočarstvom. Naziv naselja 1950. godine promenjen je u Nea Kalitea, što u bukvalnom prevodu znači “predivan pogled”. Poslednjih godina ovde je počelo naseljavanje stanovnika iz drugih delova Grčke, a dosta Solunjana izgradilo je vikendice.

Bez sumnje Kalitea je jedna od najboljih polaznih tačaka za obilazak celog poluostvra, naročito za one koji žele da vide impresivne arhološke i istorijske spomenike i da žive u ritmu tradicionalnih i udaljenih seoca. Infrastruktura u Kalitei je idealna za prijatan i ugodan odmor a sve to u kombinaciji sa prirodom, istorijskim nasleđem i bogatim noćnim životom. Kalitea je u stanju da zadovolji ukus i najzahtevnijeg posetioca.

Ostale zanimljivosti

yutagrcka letovanjeInstagram
YUTA

0117700050
0603033623
0603033624
Makenzijeva 44, Beograd
(Kod Kalenić pijace)
MAPA
amostravelbeograd @gmail.com
Pon-Pet: 09-20 časova
Subota: 09-15 časova