Beograd, Makenzijeva 44, 011/7700050, 060/3033623, 060/3033624

amostravelbeograd@gmail.com; Ponedeljak - petak: 09h - 20h, subota: 09h-15h

Polihrono

* Prilikom pisanja ovog teksta korišćen je materijal iz specijalizovanog vodiča za Grčku www.grckanadlanu.rs i deo koji se odnosi na plaže i naselja na poluostrvu Kasandra www.grckanadlanu.rs/kopnena-grcka/halkidiki-kasandra-i-solunski-zaliv. U pomenutom vodiču možete saznati mnoštvo korisnih informacija o Grčkoj i detaljno se upoznati sa najlepšim plažama i selima kao i najvažnijim znamenitostima u pojedinim delovima Grčke.

GPS koordinate mesta: 40.0154873695804N 23.527565002441406E

Jedno od omiljenih letovališta Srba, Polihrono (Πολύχρονο), nalazi se između naselja Kriopigi i Hanioti, na istočnoj obali poluostrva Kasandra. Naselje je udaljeno 95 kilometara od Soluna, odnosno 60 kilometara od glavnog grada Halkidikija, Poligirosa. Od Haniotija na jugu udaljeno je 5 kilometara, odnosno 10 km od Pefkohorija. To je mirno naselje sa nešto preko 1.000 stalnih stanovnika, savršeno za porodični odmor ali sa sve većim brojem turista iz godine u godinu. Gosti iz Srbije ovde će se osećati kao kod kuće, jer osim brojnih turista i lokalno stanovništvo iz godine u godinu sve bolje govori srpskim jezikom.

Polihrono posetiocima pruža mešavinu tradicije i modernog. U tradicionalnom grčkom stilu bilo je izgrađeno selo u unutrašnjosti, blizu puta, odakle se možete popeti na brežuljak sa koga se pruža predivan pogled na Polihrono i more. Noviji deo naselja, izgrađen je uz samu plažu.

U naselju ima mnogo hotela, apartmana i soba za izdavanje, kafića, barova, supermarketa, prodavnica suvenira i rent-a-car agencija. Duž plaže pruža se veliki broj kafića, restorana i taverni, a tu su i pošta i ambulanta, pekare i mesare. Naselje praktično ima dve glavne, šetačke ulice. Jedna je šetalište praktično uz samu plažu koja se uveče zatvara za saobraćaj, a druga je ulica koja vodi od plaže do trga. To je inače i ulica u koju ulazite kada sa magistrale skrenete u Pefkohori. Na jednom ćošku na raskrsnici u glavnoj ulici smešten je i svima dobro poznati “Doktor” (Doctor of hunger), odnosno mesto za koje važi da ima najbolji giros. Dijagonalno odatle je i Cafe-Cafe poslastičara, sa odličnim sladoledima, kolačima i palačinkama. Gotovo svi turisti će se složiti da je restoran Kapetanios jedan od najboljih u Polihronu.

Polihrono se ne može pohvaliti noćnim životom, ali veliki broj turista željnih zabave odlazi do obližnjih Haniotija i Pefkohorija, a posebno do Kalitee sa nekoliko disko klubova. Ako ste ljubitelj romantičnih večera, uživaćete u nešto mirnijoj atmosferi uz sveće u nekoj od taverni ili restoranu. Ne mali broj posetioca odluči se i za šetnju obalom do 5 kilometara udaljenog Haniotija, a poseban utisak na Vas može ostaviti veliki broj privatnih vila sa predivnim dvorištima.

Namenski građeno novo letovalište nalazi se na idealnom mestu, odmah do plaže. Plaže sa finim peskom pružaju se u dužini od nekoliko kilometara.

Glavna plaža nagrađena je Plavom zastavom za organizovanost i čistoću, a njen fini pesak i kristalno čista voda, u kombinaciji sa senkom borovih šuma i maslinjaka u okolini (levo i desno od centralnog dela ispred nasela), učinili su je jednom od najboljih plaža na Kasandri. Zbog činjenice da dubina vode postepeno raste, odnosno da ima dug plićak, idealna je za porodice sa decom, dok je prozirnost vode savršena za snorkling. Posetiocima su na raspolaganju i ležaljke i suncobrani koji se naplaćuju, ali je dovoljno prostora ostavljeno za one koji nose sopstvene ležaljke ili peškire. Moguće je iznajmiti i pedaline, banane, kanu i ostala vozila i rekvizite. Iako relativno uska, plaža nije u istom nivou sa ulicom pa možete biti spokojni ako letujete se malom decom.

Neke od atrakcija naselja su i crkva svetog Atanasa sagrađena 1912. godine, trg sa crkvom Hristovog rođenja iz 1863. godine, kao i presa za masline na otvorenom.

Istorija ovog naselja počinje još 650. godine pre nove ere, kada su na prvi prst poluostrva doseljenici iz Eretrije osnovali koloniju Nea Polis. Pored brojnih napada Varvara, ova kolonija je uspela da se održi sve do 540. godine p.n.e. kada su je konačno uništili Huni.

U XI veku u ovoj regiji okupili su se stočari i farmeri i osnovali selo kome su dali naziv „Polihroo“, zbog mnogobrojnog cveća koje je okruživalo selo. Nekoliko vekova kasnije ostrvo je okupirano od strane Turaka, a tokom revolucije 1821. godine Turci su selo zapalili i u potpunosti uništili.

Nekoliko godina kasnije, malobrojni preživeli vratili su se nazad i obnovili selo. Zbog iskvarenosti jezika, termin Polihrono je postao opšte prihvaćen i do dan danas naselje nosi upravo taj naziv. Drugi međutim smatraju da ovaj naziv dolazi od raznobojne bujne vegetacije (polihrono na grčkom znači puno boja).

Ostale zanimljivosti

Kefalonija letovanje 2018

Leto 2018 ~Hoteli i apartmani~ Lasi, Skala, Svoronata, Argostoli, Liksuri, Fiskardo

Atos Hoteli ~Letovanje 2018

Leto 2018 ~Kompletna ponuda hotela na Atosu

Skopelos letovanje 2018

Leto 2018 ~Hoteli i apartmani~ Grad Skopelos, Panormos, Stafilos

Aranžmani za letovanje 2024.

Leto 2024. ~ Hoteli i apartmani ~ Grčka, Turska, Egipat, Španija, Italija, Kipar, Tunis...

yutagrcka letovanjeInstagram
YUTA

0117700050
0603033623
0603033624
Makenzijeva 44, Beograd
(Kod Kalenić pijace)
MAPA
amostravelbeograd @gmail.com
Pon-Pet: 09-20 časova
Subota: 09-15 časova