Beograd, Makenzijeva 44, 011/7700050, 060/3033623, 060/3033624

amostravelbeograd@gmail.com; Ponedeljak - petak: 09h - 20h, subota: 09h-15h

Nea Kalikratia

* Prilikom pisanja ovog teksta korišćen je materijal iz specijalizovanog vodiča za Grčku www.grckanadlanu.rs i deo koji se odnosi na plaže i naselja na poluostrvu Kasandra www.grckanadlanu.rs/kopnena-grcka/halkidiki-kasandra-i-solunski-zaliv. U pomenutom vodiču možete saznati mnoštvo korisnih informacija o Grčkoj i detaljno se upoznati sa najlepšim plažama i selima kao i najvažnijim znamenitostima u pojedinim delovima Grčke.

GPS koordinate mesta: 40.312028761780645N 23.063371181488037E

Nea Kalikratia (Νέα Καλλικράτεια) je središte opštine Kalikratia, koja obuhvata još i naselja Agios Pavlos i Nea Iraklia. To je odmaralište na koje nailazite kada od Soluna, udaljenog odavde oko 40 kilometara, krenete ka poluostrvu Kasandra.
Pomenuta tri naselja osnovana su od strane doseljenika iz Male Azije 1922. godine. Doseljenici su uglavnom bili poreklom iz Kalikratie i Araklia Gialusa iz istočne Trakije, odnosno dela Turske koji je na evropskom kontinentu. Oni su se naselili u oblasti Stomion, gde je bio metoh manastira Ksenofon sa Svete gore.

Zbog svog specifičnog položaja u Solunskom zalivu, ovo je mesto kroz koje morati proći ako idete na poluostrva Kasandra ili Sitonija. Automobilom je na oko 45 minuta od Soluna, odnosno na 30-ak minuta od aerodroma. Pored blizine Soluna i aerodroma, na 30-ak kilometara odavde je i aqua park Waterland. Udaljeno je 42,5 km od centra Soluna, odnosno 35,5 kilometara od mesta gde se oblilaznica oko Soluna uključuje na put A25 koji vodi ka Halkidikiju.

Nea Kalikratia je veliko odmaralište sa prelepim plažama, od kojih je najpoznatija Vergia koja nosi Plavu zastavu za čistoću. Plaže Nea Kalikratie su od zlatnog peska, sa velikim brojem turista, ali ima i onih sa manjim gužvama ako želite mirniji odmor. Ovo je „grad plaža“ koje dostižu širinu i do 30 metara, sa letnjim apartmanima i borovom šumom iza njih. Mesto je idealno za mlade i porodice sa decom, za koje je posebno pogodno što voda nije duboka.

Pored plaža, ono što najbolje oslikava ovo mesto je i mnoštvo restorana, taverni, supermarketa, prodavnica, kafića i barova sa gostoljubivim domaćinima. Tu su i bioskop, brojni pabovi i disko klubovi, pa oni mlađi mogu uživati i u prilično bučnom noćnom životu. Oblast je poznata po proizvodnji voća, grožđa, a uvek možete kupiti i sveže proizvode iz bašte i svežu ribu.

Od praistorijskog naselja koje se nekada nalazilo u zapadnom delu ovog naselja pronađeno je remek delo vajarstva koje se danas čuva u Arheološkom muzeju u Solunu. To je nadgrobni spomenik (stela), isklesan u reljefu, koji prikazuje mladu devojku koja drži goluba u levoj ruci. Ovaj prizor je kao ikonografski motiv poznat kod drugih pogrebnih stela iz V veka pre nove ere, pa se pretpostavlja da je nastala negde oko 440. godine pre Hrista.

Posetioci ovog mesta mogu iskoristiti priliku i da posete akropolj Antigonia, blizu sela Nea Gonia. Kralj Makedonije, Antigonos Gonatas izgradio je Antiogoniu 220. godine pre nove ere, na prirodno zaštićenom mestu, na 5 kilometara severno od Kalikratie. Na ovom mestu uskoro je nastao grad koji se brzo razvijao i postao veoma važan. Grad je bio meta Rimljana tokom njihovog pohoda u Makedoniji 168. godine p.n.e.. U XIV veku pominju se dva sela u ovoj oblasti, Gornja i Donja Antigonia.

Oko pet kilometara severozapadno odavde nalazi se primorsko naselje Nea Iraklia.

Glavna plaža, koja zauzima centralni deo Nea Kalikratije, duga je oko 800 metara i idealna je za mlade i porodice sa decom, za koje je posebno pogodno što kristalno čista voda nije duboka. Dobro organizovana plaža ima i dosta barova, gde se možete skloniti od jakog sunca ili provesti nezaboravne noći. Veći deo plaže zauzimaju ležaljke i suncobrani. Glavne karakteristike plaže su kristalno čista voda i pesak. To je u pravom smislu “gradska” plaža, sa svim uobičajenim sadržajima i prijatnim parkom u blizini.

Problem može predstavljati parkiranje, posebno kada se stvore gužve zbog velikog broja automobila koji se kreću priobalnim autoputem. Na nekoliko minuta šetnje od plaže možete naći veliki broj taverni, kafića, picerija i restorana.

Ostale zanimljivosti

Olimpska regija Hoteli ~Letovanje 2018

Leto 2018 ~Kompletna ponuda hotela u Olimpskoj regiji

Letujte na Zakintosu

Zakintos ili Zante treće po veličini, od sedam većih jonskih ostrva, a ujedno i jedno od najlepših grčkih ostrva. Zakintos leži u južnom delu Jonskog mora, koje je deo Sredozemnog mora. Ostrvo sa nekoliko susednih malih ostrva čini prefekturu Zakintos, a glavno naselje na ostrvu, istoimeni grad Zakintos, je njeno upravno središte.

Stavros, Asprovalta, Nea Vrasna letovanje 2024.

Stavros, Nea Vrasna, Asprovalta, kompletna ponuda apartmana

Sitonija Hoteli ~Letovanje 2018

Leto 2018 ~Kompletna ponuda hotela na Sitoniji

yutagrcka letovanjeInstagram
YUTA

0117700050
0603033623
0603033624
Makenzijeva 44, Beograd
(Kod Kalenić pijace)
MAPA
amostravelbeograd @gmail.com
Pon-Pet: 09-20 časova
Subota: 09-15 časova