Beograd, Makenzijeva 44, 011/7700050, 060/3033623, 060/3033624

amostravelbeograd@gmail.com; Ponedeljak - petak: 09h - 20h, subota: 09h-15h

Metamorfozis

* Prilikom pisanja ovog teksta korišćen je materijal iz specijalizovanog vodiča za Grčku www.grckanadlanu.rs i deo koji se odnosi na plaže i naselja na poluostrvu Sitonija www.grckanadlanu.rs/kopnena-grcka/halkidiki-sitonija-i-zaliv-toroneos. U pomenutom vodiču možete saznati mnoštvo korisnih informacija o Grčkoj i detaljno se upoznati sa najlepšim plažama i selima kao i najvažnijim znamenitostima u pojedinim delovima Grčke.

GPS koordinate mesta: 40.230217N 23.603632E

Metamorfozis (Metamorfosi, Μεταμόρφωση) je malo naselje sa manje od 700 stanovnika smešteno u zalivu Toroneos, praktično na samom severozapadnom ulazu na poluostrvo Sitonija. Nekadašnje selo danas je poznato letovalište, sa atraktivnom glavnom ulicom i predivnim stoletnim parkom duž obale, pa danas važi za jedno od najlepših naselja u severnoj Grčkoj. Udaljeno je 31,5 kilometara istočno od Nea Mudanje, odnosno oko 91 km jugoistočno od Soluna.

Metamorfozi je veoma popularna destinacija, posebno među nemačkim turistima. Centar dešavanja je prelepi gradski park oko koga se nalazi većina taverni, restorana, kafića i barova.
Ako tražite miran porodični odmor u predelu gde borovi dodiruju more, Metamorfozi je idealno mesto za Vas.

Ovo mesto se sa pravom smatra vazdušnom banjom s obzirom na činjenicu da je sagrađeno na pošumljenim padinama brda, u izuzetno lepom okruženju borovih šuma i maslinjaka.

Naselje su ’20-tih godina prošlog veka izgradili izbegli Grci iz Male Azije na crkvenom zemljištu koje je crkva poklonila za naseljavanje. Osnovna delatnost stanovnika Metamorfozija su turizam i ribarstvo, a njihova gostuljubivost nateraće Vas da se iznova ovde vraćate.

Slikovite plaže ovog naselja, sa belim peskom i šljunkom, veoma su posećene tokom sezone zbog čega mogu biti prilično velike gužve. Glavna plaža je sa visokim zelenim borovim drvećem u zaleđu i finim peskom. To je predivna plaža sa malim romantičnim zalivima i borovom šumom koja se spušta skoro do obale, poznata i po predivnim zalascima sunca. Osim peskovitih, postoje i peščano-šljunkoviti ulazi u more, a na pojedinim mestima i stene. Plaže su odlično posećene, dok gužvi može biti pre svega vikendom.

Istočno od naselja nalazi se plaža Makria Lagada (održavana od strane hotela Porfi beach) koja se može pohvaliti Plavom zastavicom za čistoću. Plaža nudi mogućnost bavljenja sportovima na vodi, ali i taverne i barove u kojima se turisti mogu osvežiti ili ručati. Makria Lagada duga je oko 120 metara i deo je najduže plaže Sitonije koja se prostire u dužini od 32 kilometara od mesta Gerakini do letovališta Nikiti. Okrenuti ka jugu, grad i plaža su okupani suncem od jutra do večeri, a poseban doživljaj predstavlja prelepi zalazak sunca preko zaliva Toroneos.

Okolina Metamorfosija ima veliki izbor hotela i apartmana za izdavanje. U neposrednoj blizini je Danai beach resort, odmaralište sa 5 zvezdica koje važi za jedno od najboljih u Evropi, kao i neki hoteli srednje veličine, smešteni odmah pored mora. Interesantno je napomenuti da je Ministarstvo turizma Grčke još 1950. godine izabralo baš Metamorfosi za izgradnju prvog kampa, koji i danas radi i prima veliki broj posetioca koji vole ovaj vid alternativnog turizma.
Na samo 2 km od naselja nalazi se ženski manastir koji je posvećen Svetom Jovanu Krstitelju, a osnovan je 1975. godine.

Posetioci naselja mogu otići na izlete do antičkog grada Olintos, udaljenog 26 kilometara odavde, odnosno do pećine Petralona koja se nalazi na pola puta između Soluna i Metamorfozija.

Ostale zanimljivosti

Santorini letovanje 2016

Leto 2016 ~Hoteli i apartmani~ Fira, Ia, Perisa, Kamari

Lefkada letovanje 2018

Leto 2018 ~Hoteli i apartmani~ Nikiti, Vasiliki, Nikiana, Ligia, Lefkas, Agios Nikitas

Skopelos letovanje 2018

Leto 2018 ~Hoteli i apartmani~ Grad Skopelos, Panormos, Stafilos

Letujte na Zakintosu

Zakintos ili Zante treće po veličini, od sedam većih jonskih ostrva, a ujedno i jedno od najlepših grčkih ostrva. Zakintos leži u južnom delu Jonskog mora, koje je deo Sredozemnog mora. Ostrvo sa nekoliko susednih malih ostrva čini prefekturu Zakintos, a glavno naselje na ostrvu, istoimeni grad Zakintos, je njeno upravno središte.

yutagrcka letovanjeInstagram
YUTA

0117700050
0603033623
0603033624
Makenzijeva 44, Beograd
(Kod Kalenić pijace)
MAPA
amostravelbeograd @gmail.com
Pon-Pet: 09-20 časova
Subota: 09-15 časova