Beograd, Makenzijeva 44, 011/7700050, 060/3033623, 060/3033624

amostravelbeograd@gmail.com; Ponedeljak - petak: 09h - 20h, subota: 09h-15h

Nea Roda

* Prilikom pisanja ovog teksta korišćen je materijal iz specijalizovanog vodiča za Grčku www.grckanadlanu.rs i deo koji se odnosi na plaže i naselja na poluostrvu Atos www.grckanadlanu.rs/kopnena-grcka/halkidiki-atos-i-zaliv-sigitikos. U pomenutom vodiču možete saznati mnoštvo korisnih informacija o Grčkoj i detaljno se upoznati sa najlepšim plažama i selima kao i najvažnijim znamenitostima u pojedinim delovima Grčke.

GPS koordinate mesta: 40.3814668N 23.9239526E

Maleno letovalište Nea Roda (Νέα Ρόδα) se nalazi na najužem delu poluostrva Atos. Od Jerisosa je udaljeno 5, a od Uranopolisa 9 kilometara. Ako dolazite iz pravca Stavrosa i zaliva Strimonikos, samo pratite magistralni put koji ide istočnom obalom Atosa. Prođite mesto Olimpijada i nastavite pravo ka Jerisosu i Uranopolisu. Kada uđete u Jerisos, na semaforu idete pravo i posle 5 km dolazite do Nea Rode. Na ulasku u naselje ćete videti putokaz koji vas vodi u centar mesta. Kolima dolazite direktno do plaže, ali ne možete da se parkirate na samom šetalištu koje ide duž obale već u nekoj od paralelnih ili poprečnih ulica.

Nea Roda je mirno mesto, odlično za one koji traže potpuni odmor. Nema nekih sadržaja i sve se svodi na lepu plažu i barove odnosno taverne koji su na njoj. Ima nekoliko ulica za šetnju i slično Jerisosu, dosta kuća u kojima žive meštani, ali ih ne izdaju. Nije tipično turističko mesto na koje smo navikli u nekim drugim delovima Grčke, prvenstveno zbog značajnog broja stalnih stanovnika. Nema grandioznih hotela, već samo nekih manjih, porodičnih, ali je većina smeštajnih kapaciteta u privatnim kućama. Ima nekoliko manjih marketa i jedan Marinopulos koji je na ulasku u naselje, odmah preko puta benzinske pumpe. Lokalnim busom je povezano sa ostalim mestima na Atosu i sa Solunom.

Mnogi smatraju da je Nea Roda naselje u koje se doselio najveći broj izbeglica iz Male Azije i u samom nazivu mesta se krije poreklo stanovnika: Roda Propontida. Naselje Nea Rodia u Maloj Aziji se nalazilo na obali mora, 12 kilometara severozapadno od Artakisa i 28 kilometara zapadno od Mihaniona. Grčki naziv za ovo naselje je bilo Roda, a turski Rutija. Početkom 20. veka naselje je imalo oko 200 kuća. U 150 su živeli Pravoslavci, dok su u ostalih 50 živeli Muslimani.

U istorijskim dokumentima piše da je naselje imalo 3 crkve i da je ona Svetog Dimitrija bila najveća. Naselje je imalo školu koja je pružala visok nivo obrazovanja. U istim dokumentima se navodi da se stanovništvo pretežno bavilo ribolovom i poljoprivredom. Proizvodili su granitne blokove, voće, povrće, masline i te proizvode su izvozili brodom u Konstantinopolj. Živeli su srećnim životom sve do 1912. godine kada su došli Turci.

Stanovnici svih grčkih naselja u Maloj Aziji su živeli u strahu od pogubljenja i prognanstva, zaključno sa crnim avgustom 1922. godine. Tada su stanovnici Rodie uz pomoć dva čamca pobegli u Mitilini (Lezbos), dok je veći broj stanovnika prebegao na susedno ostrvo Aloni. Posle 20 dana brod Propontis ih je doveo blizu Soluna. Odatle su otišli u naselje Varvara i zatim se podelili na manje grupe od kojih je svaka tražila mesto za sebe.

40 porodica je prvobitno htelo da se nastani na prostoru današnjeg Uranopolisa, ali im se to područje nije dopalo pa su se privremeno naselili na područje današnjeg Jerisosa. Odatle ih je proteralo lokalno stanovništvo pa je izbeglicama preostalo jedino da se sele dalje na jug. Konačno su se nastanili na području današnje Nea Rode i to kod Kserksovog kanala. Ubrzo posle njih su stigle i ostale izbeglice sa ostrva Aloni.

Stanovništvo koje je stiglo na područje Nea Rode je bilo veoma religiozno, pa je prva stvar koju su poneli sa sobom bila ikona Bogorodice koja se slavi kao zaštitnica današnjeg naselja Nea Roda. 1926. godine se velika grupa stanovnika iz Kapadokije naselila u Nea Rodu i time je velika seoba konačno završena.

U prvih nekoliko godina stanovništvo se bavilo poljoprivredom i ribolovom dok danas stanovnici pretežno žive od turizma jer zbog prelepih plaža, kako u samom mestu tako i u okolini, veliki broj turista posećuje Nea Rodu. Broj stalnih stanovnika je oko 1.200, ali se iz godine u godinu povećava tokom letnje sezone. U mestu postoji osnovna škola.

Gradska plaža mesta Nea Roda (ovo napominjemo pošto u blizini postoji i odlična plaža Wet Dreams) je dugačka oko kilometar, ali je prilično uska. Ide duž celog mesta i završava se kod malene marine (desni kraj) iznad koje je crkva. Plaža je peščana, sa postepenim prelaskom u dubinu, dok je voda kristalno čista kao uostalom na celom Atosu. O kvalitetu i uređenosti plaže najbolje govori činjenica da je 2015. godine nagrađena Plavom zastavom (imala je i ranijih godina).

Plaža je potpuno uređena i organizovana, popularna među ljudima sa malom decom. Ima ležaljke i suncobrane koji se nalaze ispred brojnih barova i taverni načičkanih duž šetališta, tuš i spasioca. Na desnom kraju, prema marini, plaža je praznija i tu postoji mreža za odbojku kao i dečije igralište. S obzirom da je plaža uska, gužve su velike, ali samo na pojedinim delovima. Na desnom kraju je, kao što je već rečeno, gužva manja, ali možete naći mir i na još nekim delovima plaže.

Ako krenete obalom levo od gradske plaže, ubrzo dolazite do Wet Dreams beach bara i prelepe plaže sa tirkiznim morem i par velikih palmi. Iznad je spomenik Aleksandru Velikom na konju u prirodnoj veličini, a iznad njega mala crkva. Gužva je samo vikendom zbog Grka.

Jedan deo gradske plaže je poznat i pod nazivom Copa cabbana (ili Copacabana), po istoimenom, veoma popularnom beach baru . Zauzima oko 150 metara prostora i široka je oko 30 metara. Plaža je peščana, sa postepenim prelaskom u dubinu, pa je pogodna i za porodice sa decom. Voda je kristalno čista i prelepe tirkizne boje.

Ovaj deo plaže je opremljen ležaljkama i suncobranima koji pripadaju već pomenutom baru koji je u suštini bar i klub u jednom. Zabava na ovom delu plaže počinje rano ujutru sa kafom i plivanjem, a završava se u kasnim večernjim časovima sa dobrom muzikom i koktelima.

Uveče se organizuju žurke koje traju do kasno. Računajte na to da su na ovom delu plaže uvek gužve, pa ako želite da osetite deo ove dobre atmosfere najbolje je da dođete ujutru i zauzmete svoje mesto.

Ukoliko ste ljubitelj sportova na vodi i ako ste avanturističkog duha, ovde možete čak da se isprobate i u surfovanju, u pratnji instruktora.

Osim plaža u mestu i u okolini, preporučujemo da posetite crkvu Agios Nikolaos, crkvu Panagia koja je poznata po istorijskom ruskom oltaru, arheološke iskopine manastira Zigos (na granci sa Svetom Gorom) i antički Akantos. Sve ove znamenitosti se nalaze na nekoliko kilometara od naselja. Na kilometar od Nea Rode se nalazi kamp Delfin.

Ostale zanimljivosti

Zakintos letovanje 2018

Leto 2018 ~Hoteli i apartmani~ Laganas, Kalamaki, Argasi, Vasilikos, Cilivi

Ostrva Grčka ~Letovanje 2018

Leto 2018 ~Kompletna ponuda hotela i apartmana na grčkim ostrvima

Skiatos letovanje 2018

Leto 2018 ~Hoteli i apartmani~ Skiatos, Megali Amos, Ahladies, Trulos, Kukunaries

yutagrcka letovanjeInstagram
YUTA

0117700050
0603033623
0603033624
Makenzijeva 44, Beograd
(Kod Kalenić pijace)
MAPA
amostravelbeograd @gmail.com
Pon-Pet: 09-20 časova
Subota: 09-15 časova