Beograd, Makenzijeva 44, 011/7700050

amostravelbeograd@gmail.com; Ponedeljak - petak: 09h - 20h, subota: 09h-15h

Nea Flogita

* Prilikom pisanja ovog teksta korišćen je materijal iz specijalizovanog vodiča za Grčku www.grckanadlanu.rs i deo koji se odnosi na plaže i naselja na poluostrvu Kasandra www.grckanadlanu.rs/kopnena-grcka/halkidiki-kasandra-i-solunski-zaliv. U pomenutom vodiču možete saznati mnoštvo korisnih informacija o Grčkoj i detaljno se upoznati sa najlepšim plažama i selima kao i najvažnijim znamenitostima u pojedinim delovima Grčke.

GPS koordinate mesta: 40.26167996488379N 23.221750259399414E

Nea Flogita (Νέα Φλογήτα) je popularno letovalište u Solunskom zalivu, na zapadnoj obali Halkidikija. Mestašce Nea Flogita osnovali su 1923. godine Grci izbegli iz Kapadokie u Turskoj. Do 1934. godine u području oko Flogite (ruski metoh) postojala je prva bolnica koja je zbrinjavala izbegle Grke i lokalno stanovništvo ovog područja. Naselje danas ima skoro 1.500 stanovnika, čiji se broj značajno uveća tokom letnje sezone.

Nalazi se 54 kilometara jugoistočno od Soluna i oko 6 kilometara severozapadno od letovališta Nea Mudania. Od uključenja sa obilaznice oko Soluna na put A25 koji vodi ka Nea Mudanji udaljeno je 47 kilometara.

Flogita ili Nea Flogita je slikovito mesto koje se postupno razvija u turističkom smislu. Naseljem dominira centralni park sa fontanama i prelepo uređeno šetalište sa alejom palmi i parkićima za decu savršenim za opuštanje u vrelim danima. Široka i duga šetališta, taverne, kafići uz more i barovi na plaži privlače brojne turiste, a tu su i prodavnice, marketi, pekare, kao i diskoteka na periferiji naselja. Tu je i lepa crkva Svetog Đorđa (Agios Georgios) koji je zaštitnik Nea Flogite, ukrašena divnim freskama.

Stanovnici ovog mesta i okolnih sela proizvode masline, povrće, grožđe i odlično vino, pa turisti imaju odličnu priliku da ih probaju uz sve ostale tradicionalne, domaće proizvode koji se mogu kupiti na lokalnoj pijaci.

Nea Flotia je postala vrlo popularno odredište na zapadnoj strani Halkidikija i zbog blizine Soluna i drugih letovališta u tom području. Smeštena između mesta Nea Mudania i Nea Plagia, ova plaža je na manje od 40 minuta vožnje od Soluna. Zapravo, mnogi Solunjani imaju kuće u okolini. Autobuskim prevozom je u toku sezone odlično povezana sa svim destinacijama na Halkidikiju i Solunom.

Velika i peščana, Nea Flogita plaža je dobro organizovana, sa ležaljkama i suncobranima, kao i puno barova na samoj plaži. Plaža je duga preko 1,5 kilometara i prilično široka. Voda je kristalno čista a kratka vegetacija okružuje plažu, praveći i nešto hlada. Postoje brojne mogućnosti za bavljenje sportovima, a tu su i tereni za fudbal i košarku. Plažu okružuje i zasađenih 600 stabala palmi, koje je uz brojne staze za šetnju čine jednom od najlepših plaža ove prefekture. Dubina vode postepeno raste, pa je idealna i za porodice sa malom decom. Mnogi hoteli, apartmani i sobe se mogu naći oko plaže kao i nekoliko ribljih taverni. More je mirno, samo ponekad u poslepodnevnim satima vetrovito, ali ćete u isto vreme biti svedoci predivnog zalaska sunca.

Ostale zanimljivosti

Atos Hoteli ~Letovanje 2018

Leto 2018 ~Kompletna ponuda hotela na Atosu

Halkidiki letovanje 2024.

Halkidiki leto 2024 ~ Kompletna ponuda apartmana i hotela (Kasandra, Sitonija, Atos)

Stavros, Asprovalta, Nea Vrasna letovanje 2024.

Stavros, Nea Vrasna, Asprovalta, kompletna ponuda apartmana

Olimpska regija Hoteli ~Letovanje 2018

Leto 2018 ~Kompletna ponuda hotela u Olimpskoj regiji

yutagrcka letovanjeInstagram
YUTA

011/77-000-50
Makenzijeva 44, Beograd
(Kod Kalenić pijace)
MAPA
amostravelbeograd @gmail.com
Pon-Pet: 09-20 časova
Subota: 09-15 časova