Beograd, Makenzijeva 44, 011/7700050, 060/3033623, 060/3033624

amostravelbeograd@gmail.com; Ponedeljak - petak: 09h - 20h, subota: 09h-15h

Toroni

* Prilikom pisanja ovog teksta korišćen je materijal iz specijalizovanog vodiča za Grčku www.grckanadlanu.rs i deo koji se odnosi na plaže i naselja na poluostrvu Sitonija www.grckanadlanu.rs/kopnena-grcka/halkidiki-sitonija-i-zaliv-toroneos. U pomenutom vodiču možete saznati mnoštvo korisnih informacija o Grčkoj i detaljno se upoznati sa najlepšim plažama i selima kao i najvažnijim znamenitostima u pojedinim delovima Grčke.

GPS koordinate mesta: 39.987084N 23.907119E

Toroni (Τορώνη) je mali turistički centar na jugu zapadne obale Sitonije, 21 kilometar posle Neos Marmarasa i 3 kilometra ispred mesta Porto Kufo (Porto Koufo). Ovo područje je popularno zbog neverovatno lepog krajolika i lepih plaža. Plaža ovog letovališta, široka i do 30 metara i duga preko 2,5 kilometara, jedna je od najdužih plaža Halkidikija, sa zlatnim peskom i Plavom zastavicom za kvalitet i čistoću. Od Soluna Toroni je udaljen 139 kilometara, odnosno 79 od Neos Marmarasa.

Kao i neka druga mesta na Sitoniji, kao što je recimo Vurvuru, Toroni nema poseban centar naselja, trg ili glavnu ulicu. Mesto se prostire duž plaže, sa razbacanim hotelima, apartmanima i sobama za izdavanje, par prodavnica, taverni i restorana, smeštenih kako u naselju tako i preko puta same plaže.

Naselje je veoma mirno, idealno za opuštajući, porodični odmor, sa dosta Srba i Makedonaca. Noćni život svodi se na šetnje pored plaže, večere u restoranima i tavernama ili na odlazak na piće u neki od kafića, pa će mladi željni zabave sigurno potražiti neko drugo mesto na Halkidikiju.

Posetiocima Toronija će zasigurno dugo u sećanju ostati prelepi zalasci sunca koje ovde veoma kasno zalazi, pa možete dugo ostati na plaži. Bitna pomena i vredna posete je starohrišćanska crkva Svetog Atanasa, trobrodna bazilika iz V veka. Nalazi se na malom močvarnom prostoru, pored autoputa idući iz Toronija prema naselju Porto Kufo. Crkva je uništena u požaru u VI veku i na njenom je mestu sagrađen novi, manji hram.

Glavna zanimanja stanovnika su turizam, poljoprivreda, stočarstvo i ribolov, a turistički razvoj naselja počinje tek poslednjih godina.

Plaža Toronija jedna je od najdužih peščanih plaža Halkidikija. Smeštena u uvali i izolovana sa obe strane, plaža je odličan izbor za sve uzraste, a nudi i brojne mogućnosti bavljenja sportom. Kristalno čista voda i zlatni pesak posebno su pogodni za porodice sa malom decom koje ovde dolaze u velikom broju. Organizovani deo je sa ležaljkama i suncobranima ispred beach barova, ali je veći deo neorganizovan i možete naći mesto gde ćete se izolovati ako želite. Uz plažu se pružaju i tereni za mali fudbal, odbojku na pesku i igrališta za decu. Nema puno prodavnica i drugih sadržaja, ali postoji širok izbor smeštaja u neposrednoj blizini plaže. Obeležje plaže i naselja su ostaci antičkog grada Toroni na rtu južno od plaže.

Posetioci ovog mesta mogu uživati u još prelepih plaža ove oblasti, a jedna od njih – Tristinika, 3 km severno od Toronija, veoma često je prazna. Od južnog dela plaže do letovališta Porto Kufo ima svega oko 1,4 kilometara, pa do tamo možete i pešačiti. Krstarenjem oko zaliva Toroni imaćete priliku da plivate i ronite i upoznate divni podvodni svet zaliva Toroneos. Ako ste kolima na letovanju, 20-ak kilometara odavde je Sikia na istočnoj obali, odnosno poznato letovalište Sarti na 28 kilometara.

Naziv ovog naselja potiče iz mitoglogije, a Toroni (odnosno Torone) je bila supruga Posejdonovog sina, Proteja (Proteus).

Toroni je naselje sa verovatno najbogatijom istorijom od svih naselja na poluostrvu Sitonija.

Tragovi praistorijskih naselja iz III veka pre nove ere i mnogi drugi antički pronalasci, starohriščanski i vizantijski hramovi, tvrđave i slično, ukazuju na to da je čitava ova regija bila naseljena u kontinuitetu od neolitskog doba pa sve do današnjih dana. Toroni je sa jakom tvrđavom u V veku pre nove ere bio jedan od važnijih gradova na Halkidikiju, koji je čak kovao i sopstveni novac, a snaga grada je opala u vreme Rimljana koji su ga osvojili u II veku pre nove ere. I ovako oslabljeni grad dodatno biva devastiran prilikom invazija u VI i XV veku, a prilikom ove druge invazije, zbog piratskih napada stanovništvo se seli u susedno mesto Sikija, u unutrašnjosti poluostrva.

Njegove jake zidine i građevine uništene su u XIX veku kada su Turci koristili granit od koga su bili izgrađene da bi pokrili centralne puteve Carigrada i Soluna.

Danas su sačuvane ruševine i zidine starog grada. Nazire se jedna velika okrugla kula na lokaciji „Anemomilos“ (vetrenjača) i delovi zidina na Akropolju, na vrhu uzvišenja „Vigla“. Uspon je naporan, ali je panoramski pogled vredan tog napora. Ulaz do samih ostataka nije dozvoljen, zbog radova na restauraciji.

Niz brdo nalaze se i ostaci luke, dok su drugi delovi antičkog grada, kao što je agora, na nekih 35 metara od obale, pod vodom. Ako ste ljubitelj ronjenja, ponesite svoje odelo i uživajte u pogledu na rasuto kamenje i keramiku, kao dokazima postojanja drevne civilizacije.

Ostale zanimljivosti

Zakintos letovanje 2018

Leto 2018 ~Hoteli i apartmani~ Laganas, Kalamaki, Argasi, Vasilikos, Cilivi

Krf letovanje 2018

Leto 2018 ~Hoteli i apartmani~ Grad Krf, Guvia, Dasia, Ipsos, Kasiopi, Moraitika, Benices, Nisaki

Stavros, Asprovalta, Nea Vrasna letovanje 2024.

Stavros, Nea Vrasna, Asprovalta, kompletna ponuda apartmana

Krit letovanje 2018

Leto 2018 ~Hoteli i apartmani~ Hanja, Retimno, Hersonisos, Platanjas, Agios Nikolaos

Karpatos letovanje 2018

Leto 2018 ~Hoteli i apartmani~ Pigadia, Amopi

yutagrcka letovanjeInstagram
YUTA

0117700050
0603033623
0603033624
Makenzijeva 44, Beograd
(Kod Kalenić pijace)
MAPA
amostravelbeograd @gmail.com
Pon-Pet: 09-20 časova
Subota: 09-15 časova