Beograd, Makenzijeva 44, 011/7700050

amostravelbeograd@gmail.com; Ponedeljak - petak: 09h - 20h, subota: 09h-15h

Jerisos

* Prilikom pisanja ovog teksta korišćen je materijal iz specijalizovanog vodiča za Grčku www.grckanadlanu.rs i deo koji se odnosi na plaže i naselja na poluostrvu Atos www.grckanadlanu.rs/kopnena-grcka/halkidiki-atos-i-zaliv-sigitikos. U pomenutom vodiču možete saznati mnoštvo korisnih informacija o Grčkoj i detaljno se upoznati sa najlepšim plažama i selima kao i najvažnijim znamenitostima u pojedinim delovima Grčke.

GPS koordinate mesta: 40.398905N 23.8791919E

Letovalište Jerisos (Ιερισσός) se nalazi na istočnoj obali poluostrva Atos, nadomak Svete Gore. Od Uranopolisa je udaljeno oko 15, od Olimpijade oko 33, a od luke Tripiti odakle isplovljavaju trajekti za ostrvce Amuljani oko 7 kilometara.

Područje Jerisosa je naseljeno još od praistorije. Sredinom 7. veka p.n.e. stižu doseljenici sa Androsa i na ovom mestu niče antički grad po imenu Akantos kao glavna luka. U vreme Persijskih ratova, stanovništvo je dobrovoljno učestvovalo u izgradnji Kserksovog kanala, dobro su dočekali Persijance i za to bili nagrađeni mnogobrojnim poklonima. Posle Persijskih ratova, Akantos postaje član Atinske Lige. 424. godine p.n.e. se pridružuje Spartancima. Rimljani su zauzeli i spalili grad 168. p.n.e i ubrzo su se na ovom mestu nastanili rimski legionari. Naselje Jerisos je bilo deo unije Mademohoria tokom perioda Otomanske vladavine. Stanovnici su učestovali 1821. godine u revoluciji i imali sjajne ratnike kao što su Atanasios i Konstantin Vlahomihalis.

Nekad Akantos, a kasnije Jerisos, danas je ribarsko mesto i vrlo važna luka. Sa svojih 3.500 stanovnika (jedno od većih na Halkidikiju) je doskora bilo poznato po najvećem ulovu ribe i zanatskoj, tradicionalnoj izradi brodića od borovine. Danas je jedno od poznatijih turističkih mesta na Atosu.

Samo naselje je malo atipično u smislu da nije skroz turističko odnosno nije klasično letovalište. Videćete dosta kuća u kojima žive starosedeoci koji ih ne izdaju turistima. Mirno je, nema velikih hotela, ali postoje apartmani i studija za različite ukuse mnogobrojnih turista, a nastali su od nekadašnjih ribarskih kuća.

Dugačku i peščanu plažu sa prirodnim hladom od grada deli parkić sa pešačkom zonom.Taverne ne smete propustiti jer je riba iz Jerisosa poznata po svom ukusu. Orkini, specijalna vrsta tune koja je prisutna u ovim vodama od maja do juna se posebno izdvaja po ukusu. U mestu postoje beach barovi, prodavnice, pekare, ribarnica, mesara, par girosa, poslastičarnica, mega marketi, banka, apoteka te ostali turistički sadržaji. Snabdevananje je svakako najbolje i najisplativije u dva mega marketa koji se nalaze malo van centra, na putu ka selu Gomati (ali u samom Jerisosu). U pitanju su LIDL i Masoutis. Koga mrzi da pešači ili da pali kola, može da pazari i u nekoj od manjih prodavnica u uličicama oko plaže i većine smeštajnih objekata. Utorkom je pijaca na kojoj se mogu kupiti riba, sirevi, ulje, masline, med, voće, povrće…Ono što svakako treba da posetite dok ste u Jerisosu je mali akvarijum sa nekoliko vrsta riba koji se nalazi na samom šetalištu pored plaže.

U samom mestu ima nekoliko igrališta, dok na šetalištu pored pojedinih kafića postoje tobogani za klince. Ima i jedan manji luna park tako da mlađim naraštajima neće biti dosadno. Jerisos je pun zelenila i parkova i stvarno je lepo mesto za porodice sa decom ili za ljude koji ne vole vašare i gužve, a opet žele da imaju neke turističke sadržaje. Ljubitelji spontanog i mirnog provoda, romantike na obali i druženja sa prijateljima naći će ovde sve što im treba. Ima puno kulturnih manifestacija koje imaju za cilj da prikažu tradiciju ovog područja. Takvi su festivali u crkvi Agios Pavlos 29. juna i u crkvi Proroka Ilije 20. juna. Generalno, u vreme praznika u Jerisosu se organizuju predstave, folklorne igre i još štošta. To je dobra prilika da se upoznaju ljudi i da se dobro provede. U novoizgrađenom Kulturnom centru se mogu gledati 3D filmovi, između ostalih o Svetoj Gori i podvodnom svetu.

Regija oko naselja Jerisos je poznata po svojim zanimljivim običajima. Najzanimljiviji običaj se zove Crno gumno i proslavlja se trećeg dana Vaskrsa. Održava se na mestu nedaleko od centra Jerisosa. Turske vojne snage, pod komandom Jusuf Bej Sintikija su 1821. godine masakrirale 400 stanovnika mesta. Prema predanju, Bej je obećao amnestiju svakom ko se preda. 400 stanovnika koji su mu poverovali su se predali, ali ih je Bej naterao da igraju u krug pod pretnjom oružja. Kako su zavrašavali svoj krug, tako su ubijani jedan po jedan. U čast palih boraca se svake godine na ovom mestu okuplja stanovništvo naselja, kao i turisti i izvodi se specifičan ples kakeleftos.

Noćni provod je miran i prijatan. Zabava se sastoji u druženju po dobrim i ukusnim barovima. U Jerisosu postoje samo dve diskoteke. Međutim, nimalo ne manjka dobrog provoda. Tu su barovi kojih ima u centru gradića, ali i malo izvan. Pravi morski provod se može doživeti u jednom od pomenutih barova na plaži u kojima se skupljaju mladi i gde je društvo vrlo prijatno i druželjubivo.

Topla preporuka je domaći sladoled u kojem su Grci pravi majstori. Oni koji preko dana vole mir na plaži, a uveče ipak gužvu, mogu otići u Stavros ili Uranopolis i dobiti sve što požele.

Generalno, ko dolazi kolima ima više mogućnosti da upozna okolno područje koje je bogato sjajnim plažama, istorijom, arheološkim lokalitetima, zanimljivim selima, ali ni oni koji dolaze busom nisu skroz osuđeni da sede samo u Jerisosu. Postoji lokalni autobus tako da imate priliku malo i da se pomerite iz samog letovališta. Imate autobuski red vožnje na stanici koja je na magistrali, u samom centru mesta tačnije na kafiću koji je u blizini. Naravno, Grčka je to pa red vožnje i nije baš skroz poštovan 🙂

Must visit mesta su svakako, osim prelepih plaža, manastir Kakovo (metoh Hilandara), Uranopolis, Antička Stagira i ostrvce Amuljani na koje se prelazi trajektom iz male luke Tripiti. Takođe, ko ima vremena može da skokne i do simpatičnog gradića Arnea koji se nalazi malo u brdu i poznat je po najvećem broju stogodišnjaka u Grčkoj (nezvanično). Manastir Kakovo se nalazi u blizini Jerisosa, na nekih 10 km. Do njega se može i već pomenutim busom. Okolina manastira i priroda su fantastični i nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Filozofi moraju posetiti Stagiru, rodno mesto Aristotela. Tu je vrlo interesantan Aristotelov park koji ima svakojake naučne sprave koje stoje kao simbol čovekovog prodiranja u tajne prirode. Među njima je i teleskop. Odavde se pogled pruža do Svete Gore i Sitonije, a kada je vedro i do Kasandre. Iz Uranopolisa isplovljavaju brodovi koji krstare oko Svete Gore.

U centru Jerisosa je fontana oko koje se uveče skupljaju turisti i stvaraju jednu vrlo prijatnu i familijarnu atmosferu. Jedini problem je što nema dovoljno klupica za sve one koji bi hteli da se smeste na tom malenom trgu. Na kraju šetališta se nalazi stara vetrenjača u kojoj je smešten Muzej istorije Jerisosa.

Iznad samog gradića se nalazi još jedan lep manastir ispred koga stoji vrlo staro drvo na kome je urezana ikona Bogorodice sa malim Hristom.

Što se same plaže tiče, ona je peščana (krupan pesak), veoma dugačka (jedna od najdužih u celoj oblasti, ali je glavna dugačka oko kilometar), uska i organizovana. Nagrađena je Plavom zastavom. Na levom kraju je kamp, a pre njega nekoliko odličnih beach barova (Kozi, Cocoa…). Postoje, dakle, delovi plaže pod ležaljkama i suncobranima (oni ispred barova i besplatni su uz poručeno piće) kao i delovi na kojima možete spustiti svoj peškir i zabosti suncobran. Ima postepen prelazak u dubinu što najviše odgovara klincima, a more je kristalno čisto (uglavnom, mada zna da duva vetar i da steknete potpuno drugačiji utisak). Osim pomenutih barova sa plažnim mobilijarom ispred, duž plaže i šetališta postoje restorani, klubovi, kabine za presvlačenje i tuševi. Dobre su i taverne sa svežom ribom i plodovima mora koje obavezno posetite. U krajnjem desnom delu plaže, gledano ka moru, nalazi se luka. Šetalište pored plaže je vrlo lepo uređeno, a pored staze je drvored sa palmama.

Ostale zanimljivosti

Tasos letovanje 2018

Leto 2018 ~Hoteli i apartmani~ Potos, Limenarija, Limenas, Golden Beach

Avio karte

Avio karte za ceo svet

Halkidiki letovanje 2024.

Halkidiki leto 2024 ~ Kompletna ponuda apartmana i hotela (Kasandra, Sitonija, Atos)

Olimpska regija Hoteli ~Letovanje 2018

Leto 2018 ~Kompletna ponuda hotela u Olimpskoj regiji

Ostrva Grčka ~Letovanje 2018

Leto 2018 ~Kompletna ponuda hotela i apartmana na grčkim ostrvima

yutagrcka letovanjeInstagram
YUTA

011/77-000-50
Makenzijeva 44, Beograd
(Kod Kalenić pijace)
MAPA
amostravelbeograd @gmail.com
Pon-Pet: 09-20 časova
Subota: 09-15 časova