Beograd, Makenzijeva 44, 011/7700050

amostravelbeograd@gmail.com; Ponedeljak - petak: 09h - 20h, subota: 09h-15h

Pefkohori

* Prilikom pisanja ovog teksta korišćen je materijal iz specijalizovanog vodiča za Grčku www.grckanadlanu.rs i deo koji se odnosi na plaže i naselja na poluostrvu Kasandra www.grckanadlanu.rs/kopnena-grcka/halkidiki-kasandra-i-solunski-zaliv. U pomenutom vodiču možete saznati mnoštvo korisnih informacija o Grčkoj i detaljno se upoznati sa najlepšim plažama i selima kao i najvažnijim znamenitostima u pojedinim delovima Grčke.

GPS koordinate mesta: 39.98813604520521N 23.614747524261475N

Pefkohori (Πευκοχώρι) je letovalište na južnom delu istočne obale poluostrva Kasandra, udaljeno 104 kilometara od Soluna, odnosno oko 4 kilometara od centra Haniotija sa kojim je brojnim vilama i hotelima gotovo spojen. Jedno od omiljenih letovališta Srba ima preko 1.600 stalnih stanovnika, a broj stanovnika višestruko naraste tokom sezone. Do tradicionalnog naselja Agia Paraskevi u unutrašnjosti poluostrva ima 5 kilometara, dok je letovalište, odnosno banja Lutra na zapadnoj obali Kasandre udaljena 10 kilometara.

Pefkohori se nalazi u području koji bi slobodno mogao da se nazove i ekološki raj. Turizam je ovde počeo da se razvija ranih 70-ih godina kada su počeli da dolaze brojni turisti privučeni veličanstvenim prirodnim lepotama, blagom klimom, dugačkim plažama i prepoznatljivim grčkim gostoprimstvom. Od tada se Pefkohori smatra jednim od najboljih odmarališta u celoj Evropi. U prevodu naziv Pefkohori znači selo borova (pefko – bor, horio – selo), a to je i razumljivo s obzirom da je okružen borovim šumama i plantažama maslina. Prvi put ovo mesto se pominje tek negde u XVIII veku.

Ne treba da Vas iznenadi ako čujete da lokalno stanovništvo koristi naziv „Kapsohora“, pošto je ovo naselje nekoliko puta u prošlosti bilo spaljeno od strane pirata (kapsohora znači spaljena zemlja).

Pefkohori je mesto gde ćete ugledati predivnu kombinaciju tradicionalnih kućica sa modernim turističkim objektima. Mesto krasi stari trg sa fontanom i prelepa crkva blizu njega, iznad glavnog puta. Crkva sa kupolom ima toranj sa zvonikom i satom, a posvećena je Svetom Nikoli. Posetioci Pefkohorija mogu uživati u šetnji popločanim ulicama starog dela grada, odnosno kroz redove ruža i limuna koji čitavom naselju daju posebnu toplinu i opuštajuću atmosferu.

Letovališta ima brojne hotele, apartmane i studija za izdavanje, prodavnice, grčke taverne i luksuzne restorane, picerije, kafiće i barove. Brojne taverne nude uvek svežu ribu u kombinaciji sa raznim vrstama grčkog vina. Tu su i supermarket, pošta, ambulanta i apoteke. Pefkohori ima bogat noćni život i veliki broj klubova i kafića, kao i diskoteku za zabavu mladih do zore. Jedan od događaja koji ne smete propustiti su i tzv. grčke večeri u kojima ćete uživati u tradicionalnoj hrani i tradicionalnim grčkim igrama i folkloru.

Plaža Pefkohorija je duga, ali ne mnogo široka. Tik uz plažu pruža se predivno šetalište koje je posebno posećeno u večernjim satima. Opremljena je suncobranima, ležaljkama, uz brojne mogućnosti za sportove na vodi. Voda je kao i na ostalim plažama poluostrva kristalno čista. Odlična je za porodice sa decom zbog činjenice da postepeno raste dubina vode, ali treba imati u vidu da su u toku jula i avgusta moguće velike gužve, posebno vikendom. Posetioci ove plaže imaju mogućnost da uživaju u nekom od brojnih barova ili taverni na šetalištu, a u pauzi sunčanja i kupanja mogu obići neke od prodavnica koje sui m takođe na dohvat ruke.

Nešto što izdvaja Pefkohori od svih ostalih naselja je upravo veoma dugu primorska ulica, odnosno šetalište, koje ima more i prelepu peščanu plažu na jednoj strani i sve objekte koji su Vam potrebni na drugoj. Zahvaljujući tome, možete šetati okolo, plivati i popiti kafu u isto vreme, odnosno ručati u jednoj od mnogobrojnih taverni.

Iz male luke ovog mesta polaze jahte, brzi hidrogliseri kao i druga plovna sredstva koja saobraćaju prema drugim mestima na Halkidkiju kao i drugim ostrvima Egejskog mora. Brojne agencije organizuju krstarenja brodićima do Sitonije, Svete gore, ali i do Skijatosa, Skolopelosa i drugih ostrva. Ako ste na letovanje došli kolima, nekoliko kilometra odavde je Paljuri, a između su i dve prelepe plaže Kanapica i Hruzo (poznatija kod Srba kao Ksenija).

U letnjem periodu, Pefkohori je grad domaćin čuvene regate ITENBA koja počinje od prirodne marine Glarokavos koja se nalazi na samo nekoliko kilometara od Pefkohorija. Na dva kilometra od naselja nalazi se i sportski centar Galis, čiji je osnivač bivši reprezentativac i jedna od najvećih legenda evropske košarke – Nikos Galis.

Ostale zanimljivosti

Santorini letovanje 2016

Leto 2016 ~Hoteli i apartmani~ Fira, Ia, Perisa, Kamari

Sitonija Hoteli ~Letovanje 2018

Leto 2018 ~Kompletna ponuda hotela na Sitoniji

Kefalonija letovanje 2018

Leto 2018 ~Hoteli i apartmani~ Lasi, Skala, Svoronata, Argostoli, Liksuri, Fiskardo

yutagrcka letovanjeInstagram
YUTA

011/77-000-50
Makenzijeva 44, Beograd
(Kod Kalenić pijace)
MAPA
amostravelbeograd @gmail.com
Pon-Pet: 09-20 časova
Subota: 09-15 časova